Umut Kaya efkarımızı dağıtmaya hazırlanıyor...
"Rakı şişesine bi' balık olsam"
Seni biraz tanıyalım, bugünlere nasıl geldin...
1981 İzmir doğumluyum. Müzik hayatıma okul orkestrasında davul çalarak başladım. 1999 yılından itibaren yakın zamana kadar grubum Detone'yle İzmir'in önemli rock barlarında canlı performanslar yaptım. İzmir'de Türkçe rock müziğinin yaygınlaşmasında ilk adımları Detone ile attık. Emre Aydın'la beraber albümü öncesinde bir süre performanslar gerçekleştirdik. Ayrıca bildiğiniz gibi o zamanki Detone adlı grubumla Roxy Müzik Günleri'nde jüri özel ödülü aldık. Jack Daniels Rock Müzik Yarışması'nda finale kadar geldik, ancak teknik nedenlerden dolayı geri çekilmek zorunda kaldık. Sonrasında İstanbul'a yerleştim ve "Benim Annem Bir Melek" dizisinin jenerik müziğini besteledim. Bunun dışında Taksim'de çeşitli mekanlarda bar performanslarım oldu.
Albüm çalışmalarına başlamadan önce, seni bar performansların sayesinde keşfeden biri olmuş muydu?
Hayır, o sanırım sadece filmlerde oluyor. (Gülüyor)
İzmir'de doğan yıldızın, Roxy Müzik ödülünden sonra parlamaya başladı yani?
İzmir'de her şey yolunda gidiyordu ve gelinebilecek en üst seviyeye gelmiştim. Bu ödül ulusal anlamda müzik otoritelerinin ilgisini çekmesi açısından benim için önemliydi. İzmir'de insanlara sevdirdiğim müziğimi, otoritelerin de onaylamış olması, geleceğe daha güvenle bakmamı sağladı.
"Alternatif alaturka rock" olarak tanımladığın, insanların efkarlı anlarında dinledikleri bir müzik yapıyorsun.
Müziğimde dışa dönük bir efkar var. Zaten alaturka kelimesiyle kastettiğim şey bu dışa dönüklük, insanlarla duygularımı paylaşma isteğim. Duygularıma ne kadar çok insanı ortak edersem o kadar mutlu olacağım.
Bir çok insan artık dev bir kulüpte sabaha kadar elektronik müzikle dans ederek dağıtıyor efkarını. Peki sen efkarlı biri misin?
Herkesin tarzı farklı, kimileri böyle dağıtır efkarını. İlla rakı masasına oturmaları gerekmiyor. Ben de herkes kadar efkarlıyım ama efkarımı müzik yaparak dağıtıyorum.
Parçalar çok başarılı ve keyifli, sesinse Kaan Tangöze'yi andırıyor biraz. Sound'unda da ortak bir yön var. Etkilendiğin bir sanatçı mı?
Müziğimle ilgili birçok yorum olacaktır. İnsanların sınıflandırma eğilimi yüksek olduğu için bir şeyleri bir şeylere benzetmek isterler. Her türlü benzetmeye saygı duyarım çünkü bunu başkaları için ben de yapıyorum.
Albüm ne zaman piyasada olacak?
Aralık ayının ilk yarısı. İlk klibim, "Mevsimler Geçerken" adlı parçaya çekiliyor, aralığın başında müzik kanallarında dönmeye başlayacak.
Mütemadiyen yeni isimlerin albümlerinin çıktığı bir süreçteyiz. Aralarından bir kaçı sivrilebiliyor ama genellikle çoğu tek albümle kalıyor. Bu çabuk tüketim seni korkutuyor mu?
Bulunduğum aşamada beni bekleyen bütün zorlukların farkındayım ve her şeye hazırlıklıyım.
Kendine güveniyorsun yani...
Ben kendimi, birikimlerimi ve samimiyetimi ortaya koyuyorum. Farklı bir karakterin farklı algılanabilmesi için bunlar yeterli. Ben de farklı bir karakterim. Daha açık söylemem gerekirse; yaptığım müzik Türkiye'deki alternatif rock müziğin karamsar veya arabesk öğelerini taşımıyor. Biraz önce bahsettiğim dışadönük bir efkar durumu var. Dertli, ama içe kapanık değil. Türk işi ama arabesk değil. Alternatif rock ama batılı değil, yerelleşebilmiş bir rock.
Yakın zamanda gerçekleşecek bar ve konser programların varsa bizi bilgilendirebilir misin?
Aralık ayında birden fazla şehirde albüm tanıtım konserlerim olacak. Bu konserleri takiben turnem başlayacak. Henüz hiçbirinin tarihleri belli değil, tarihler kesinleştikçe web sitemden ilan edilecek.
18 Kasım 2008