"Boşver,hayat kısa..."
Roxy Müzik Günleri,Jüri Özel Ödülü sahibi Detone'nin vokalisti Umut Kaya,alternatif alaturka tarzındaki solo albümünü yayınladı. Erkin Koray ve Duman soundu'na yakın olarak tanımlanabilecek Detone'nin ilk albümü ,bir son dakika değişikliği ile solist Umut Kaya'nın solo projesine dönüştü.Umut Kaya ile bir araya gelerek kendi adını taşıyan albümünün ve Kaya'nın müzik kariyerinin izini sürdük...
Albüm solo projeye dönüştü. "Solo albümde tek başıma zorlanacağımı düşünmüyorum.Çünkü yine Detone'yle beraberiz.Albümün,solo projeye dönüşmesinin nedeni,arkadaşlarımın başka işlerle de uğraşıyor olması.Teknik olarak zorlanmak istemedik.Albüm "Umut Kaya'nın olacak ama biz yine beraberiz."
İzmir'den İstanbul'a transfer. "Albümdeki şarkılar İzmir'de barlarda çıkarken bestelediğim, ilk dönemlerime de ait olan şarkılar.Albüm için,besteler,sound,sunum her şey tamam olmalıydı.Müzik sektörünün durumu kötü olmasına rağmen çoğu insan hazır olmadığı için yarı yolda kalıyor.Arkasında durabileceğimiz bir iş çıkarmadan gelmek istemedik.2007'de aldığımız Roxy Jüri Özel Ödülü bizim için önemliydi ama biz 'jüriye değil,seyirciye çalalım' diyorduk.Jüri Özel Ödülü almamız garip bir rastlantı oldu bu yüzden."
Sahne tutkusu. "Sahnedeyken,'Ben yaparsam yalnız bunu yaparım,başka da birşey yapmam' sözünü söyleyebiliyorum.Sahne tozu yutmak böyle bir şey,kolay bırakılmıyor.İzmir'de hiçbir kaydımız olmadan,sadece çalarak bestelerimizi ezberletebildiğimizi gördük.Bundan daha güzel bir şey yok.
Erkin Koray bir ekol. "Erkin Koray'ı çok dinledim ve ondan etkilendim elbette.Onunla bir şeyler yapmayı çok isterdim.Kendisi bir efsanedir.Bizden sonraki kuşaklar da oturup rakı içecekleri zaman Erkin Koray dinleyecekler.Belki de bir kaç kuşak sonra beni dinleyerek içki sofrasına oturacak insanlar.Hayalim bu.
Çıkış şarkısı. "Çıkış şarkım 'Mevsimler Geçerken' olacak.'Seni ilk gördüğümde yok oldum, yalan oldum/Baktım gözlerine ah o anda talan oldum' diyor sözlerinde.Yaşadığım olaylar üzerinden yola çıkarak kendi üslubumla bir şeyler yapmaya çalıştım.Kötü durumlardan da iyi bir şeyler çıkarabilirim.Arabesk değil de,alaturka bir adamım.Alternatif alaturka denilebilir benim tarzıma.Dışa dönük,şikayetçi ama bir yandan da 'Boşver hayat kısa' diyen şarkılar yapıyorum."
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümünü yarıda bıraktı. "Okul olduğu zaman insanın bütün vaktini alıyor.Akademik ortamın tekniği benim kafamı çok karıştırmaya başlamıştı.Ben sokaktan yana olmak istedim.Alaylı olmayı tercih ettim."
Aile desteği "Bu konuda çok şanslıyım.Babam emekli öğretmen,vakti zamanında müzikle uğraşmış ama ekonomik şartlardan dolayı profesyonel olarak yapamamış.Abim de rock müzikle ilgileniyor.İki kardeşiz.Bizde bağlama çalınırdı.Babamla abim bağlama çalar,ben gitar çalardım.Alaturka sound'u bana ailemden gelmiş bir kültür.Ailemin,hayatlarında hiç rock müzik dinlediklerini sanmıyorum.İlk kez dinletirken biraz utanmıştım.Ama çok beğendiler,tüm şarkılarımı ezbere biliyorlar.Bar performanslarıma da geldiler. "
İnternet dostu. "Myspace.com/detoneizmir sayfamızdaki şarkıları albüm hazırlığında olduğum için geri çektik.Albüm çıktığında şarkılar geri gelir herhalde.İnternete şarkı konmasının benim için bir sakıncası yok.Ne kadar çok insana ulaşırsa o kadar güzel ,hatta.
Tekila,rakı-balık'a karşı. Ben barda tekila içmektense ocakbaşında rakı-balık yapmayı tercih ederim.Sohbet adamıyım.Sahnede daha rahatım,orası benim için bir nevi sohbet masası.Bu kez şarkılarla muhabbet etmeye başlıyorum.
Emo rock. "Emo rock bana çok yakın bir şey değil.Bence bu akım müzik değil,modayla daha ilgili.Belli bir yaş dönemindeki insanların yaşadığı şekilci bir geçiş dönemi gibi geliyor bana.Dünyada bu tarz şeyler sürekli oluyor.Bir zamanlar trash metal modası olması gibi.
Müzik dışı hayat. "Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi,Playstation oynamayı çok severim.Film izlemeyi de seviyorum.Sosyal bir insanım."